Monday, 6 August 2012

Kenapa kita perlu mengambil suplemen



Kita sering terdedah kepada pencemaran alam sekitar

Pencemaran alam sekitar adalah disebabkan oleh bahan buangan industri, asap ekzos kenderaan, tindakan pembalakan dan sebagainya yang mengeluarkan zarah-zarah pepejal dan gas yang terlepas ke dalam udara. Kesan utama pencemaran udara adalah ke atas kesihatan manusia




Badan kita memerlukan dos yang lebih bagi sesetengah nutrient

Wanita mengandung, ahli sukan, pesakit, warga tua dan individu yang meningkat remaja terutama remaja perempuan  memerlukan vitamin dan mineral lebih tinggi dari keperluan orang dewasa mengikut keperluan dan gaya hidup masing-masing..



 Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin terjejas atau tercemar
 

Tanah yang kurang subur,pengendalian dan penyimpanan yang tidak mengikut standard yang betul merupakan factor utama pencemaran terhadap buah-buahan dan sayur-sayuran.

Mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat

Tekanan emosi dan fizikal akan meningkatkan keperluan badan terhadap vitamin B2, B5, B6 dan C dan lain-lain. Jika vitamin-vitamin ini tidak mencukupi, lama kelamaan badan anda akan menghidapi penyakit-penyakit moden sekarang.


Kebanyakan rakyat Malaysia makan mengikut selera rasa

Diet yang tinggi karbohidrat,waktu makan yang tidak menentu,diet yang tidak seimbang dan fast food menyebabkan kandungan mineral dan vitamin dalam badan tidak seimbang.


Gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan

Tabiat suka kepada  minuman panas, kopi, teh dan makanan pedas, boleh menyebabkan inflamasi kepada usus, yang menyebabkan usus menjadi lemah dan mengurangkan penyerapan vitamin dan mineral.




Kehilangan nutrient dalam makanan

Makanan yang dimasak terlalu lama boleh memusnahkan sesetengah vitamin seperti vitamin B, C dan E. Merebus terlalu lama juga merosakkan vitamin larut air  ini dan sesetengah mineral. Mengukus secara perlahan dan sederhana lebih digalakkan.

Makanan yang tersimpan lama (freezing food) akan mengurangkan kandungan vitamin dan mineral dalam makanan tersebut. Contohnya vitamin E. Makanan yang bersumberkan vitamin E seperti roti, minyak adalah makanan proses yang mengurangkan vitamin E atau menghilangkannya secara total, yang mana jangka hayat penggunaannya lama tetapi kandungan nutriennya sangat kurang.


No comments:

Post a Comment